Home About Travel Diary PR News Cerpen Bloglist

Sunday, 22 May 2016

#Ayamstosarawak : L A S T Byeeee Kuching :(



Last entry pasal Sarawak ni kasi can ah nak tempek besaq muka kami ni. huhuhu

Assalamualaikum and hai geng ! Fuhh lamanya nak hbiskan cerita 2 minggu dekat Sarawak. haha. Malas k malas.

So sepanjang dekat sarawak 2 minggu tak logik ah pegi berapa tempat je kan ? Sebenarnya ada jugak pegi jenjalan dekat2 rumah cuma takkan lah nak satu entry jugak. So kita combine and cerita ja dalam entry last ni. *cedihh


Kredit : Pokcikgugel

Summer mall ni tempat first sekali kami jejak! Dekat je dengan rumah Hanna. Pegi summer mall sebab nak tengok wayang. Waktu ni cerita Superman vs Batman. Adik Hanna nak tengok itu join jugak. Ayams dengan Wayang memang takleh pisah! Kalau srng dah tengok tapi the rest tak tgok lagi engko kena join tengok jugak lagi sekali! Hahaha sisterhood sungguh aih


Masa Umi Hanna cakap pasal sugar bun, kiterang mcm apa tu? Ingtkan jual2 roti ke apa. Sebab bun hahaha. Ohhh rupanya dia mcm KFC . Cuma menu dia lagi banyak. Murah pun murah. Even murah dari KFC tapi still KFC Summer Mall penuh orang. beratur sampai luar kamek cakap! eh?


Lanje sikit hukss
p/s : Kalau nak solat dekat summer Mall korang kena mengucap panjang tau! Sebb tempat wuduk dia dekt luar surau perempuan ! TEMPAT WUDUK DIA TERBUKAK okeh. Tapi untuk muslimah korang kena amik dalam toilet T_T kali kedua datang summer mall simpan wuduk siap2 hahaha. jenuh tahan kentut.


Sumber : Pokcikgugel

Sila telan air liur. Rindunya Pezzo !!!!! NAK LAGIIIIIIIIII. SLICE DIA BESAQ WEH! kenyang makan 1. Korang lah kot. Aku 2 pun belum tentu kenyang. Maklumlah perut bayak laci hahaha. Satu slice tu RM 6.00 + je. Ni pun Umi Hanna jugak suruh try. Sebab semenanjung tak sure dkt mana ada. Perak dengan Penang memang takdak. (kalau ada tolong bagitau)


Sumber : Pokcikgugel

Lepastu pegi The Spring. Sini mall jugak. Kuching memang suka pakai nama mall guna musim ni. hahaha. Okay la. dia punya mall not bad. Banyak jugak pilihan. Surau dia kecik sikit berbanding Summer Mall. Tapi okay lah. Macam surau dekat mall lain jugak. Summer Mall je pelik. sobs     
 ( Masih terkejut )



Sumber : Pokcikgugel

Sini pun sama jugak. Tapi Seoul Garden dia ada a la carte weh! Tapi sebab cari dkt google mcm takdak certificate Halal lagi so kiterang ragu2. huhu. Makan Kenny Rogers. Hm


Masjid ni paling takleh lupa ! Cantik. Lalu malam pun okey je even kubur kiri kanan. Masjid ni dkt tengah2 Kuching City

Lepastu ada la pegi beli kek, ikan masin dkt Pasr apa tah nama dia souvenir dkt area2 Kuching tu.
Lepastu kalau nak shopping kena pegi Sarikei ! Syurga situ okay. 1 jam dari Samarahan. 

Tips : Kalau pergi, pegi awal2 pagi. sbab masa tu baru bukak and peniaga tu bagi harga murah2 konon 1st customer price lah mcm tu. And second sebab tengah hari paneh dia Ya Allah terbakaq muka. bawak payung plish! Pasar tu bukak sabtu ahad je. Lepas pukul 3 ptg hari ahad dorang buat lelong kawkaw punya! Harga memang rendah sgt dari hari sabtu.Dia macam pasar malam mcm tu tapi 8 pagi sampai 5 ptg je. Pasar yang besaq ! Dri kain baju, barang kring, barag basah perfek 10 hoi!

Mee kolok :') ghindu woi!





-The End-





NEXT ANAK2? SABAH OKEH ?


Friday, 20 May 2016

#Ayamstosarawak : PART 5 ( Jong Crocodile )


Welcome to Jong Crocodile !


Assalamualaikum and Hai geng !
Yuhuuuuu kalini hakak bawak korang ke Jong Crocodile pulak. Sarawak kot! Dah sah2 la terkenal dengan BUAYA ! Niat dari semenanjung memang nak tengok Bujang Senang je sebenanrnya. huhu.

Harga untuk seorang dewasa RM 20.00 .Tanya dekat counter tu student price takdek ke ? Takdek katanya. cedihh. Tapi Bujang Senang punya pasal kan redah jelah !

Masa mula2 masuk tu mcm Whatt ?? Kata crocodile. Mana buayanya ? T.T
Sebab kiterang jumpa ....



Kambing, 2 ekor. Lepastu



Ulor yang tengah tidur




Burung merak yang tengah megah tunjuk corak dia
dan lain2 mcm kura2, labi2 , rabbit. Hahahha kelakar kan ?
Lepastu kiterag jalan lagi jumpa satu pintu ni. Ohhhh ni la syurga buaya 


jalan dan jalan


eh ada orang. huhu . Hai Ili, dari belakang


Haaaaa jumpa pun. Eh mana ekor dia ? Comel gila buaya takdak ekor. Oh ni memang spesis dia.
Lupa dah nama dia. Cowryy


Tengok tu anak2 dia. Ya Allah geram gila. rasa nak ramas2. haha. Tapi busuk T_T sebab dorang makan ayam. ( Baca : kepala ayam mentah )



tempat ni luuuuuasss gila ! serius. korang akan jumpa banyak lubuk2 ( baca : kolam ) buaya dan buaya semestinyaa. Dari anak sampai ke mak bapak semua dorang asingkan. Air dia pun sangat kotor. Sampai berhijau lumut lah!. Sape je rajin nak bersihkan kan ? Dia ngap ko baru tau. hahaah



Oh dia ada jugak pertunjukkan bagi buaya makan. Nanti dekat kaunter tu dia cakap la pukul sekian2 ada show. gituuuuu. Tengok tu dorang macam tau2 je waktu sekian2 ada bagi makan.



Sebenarnya visitors pun boleh bagi makan dekt buaya tu. kiterang je taktau. Dah balik baru ayah hanna cakap. huhu. RM 10.00 kalau tak silap.



Kesian jugak sebenarnya tengok cara dorang makan. Sebab kena lompat2 T_T sape je tak marah makanan dipermainkan. Tapi dah nama pun show. Pahal emo sgt hang ni Ain. huhuhu. Ampun


Besar kan T_T no wonder la manusia pun boleh dia telan



Rejekiiiiiii. Jerit sang buaya



Rasakan gigitanku!!!!!!

Ya Allah kalau nak dengar bunyi mcm mana dia ketap gigi dia tu boleh scroll insta aku ( Boleh baca sini ). Seram weh ! Macam bunyi kompang kena palu. Ko bayangkan dia ketap badan ko T_T


Lepastu korang akan dibawa pulak tengok ikan makan. Ikan dia besar-besar weh! Seram tgok. 
Aku fokus dekt budak dua orang ni ja. Pandai gila dia cakap. rasa nak cubit2 hahahahaha

Conclusion, Nothing yang menarik dekt sini selain dpt tengok buaya makan jelah. Tang tu je mcm excited kejap. hehehe. Dah la Bujang Senang sangkar dia kosong T_T yang ada bujang seman je. Lahaiiiii. So untuk RM 20.00 tu mcm tak berbaloi la sebenarnya. Tapi alang2 dah sampai why not kan tgok buaya dengan dua bijik mata sendiri ?

Baca yang ni jugak 




Monday, 16 May 2016

#Ayamstosarawak : P A R T 4 ( Bako National Park )


This is Bako National Park yooo !


Welcome to Bako Terminal !

Korang kalau nak pegi Bako ni kena plan bebetul jangan main redah je macam kiterang ! Sampai awai pukul 8 pagi tau last2 naik boat pukul 12 tgh hari ! Kah satu kali. Bukan apa masa tu tetiba air surut nam buek cano. Nak balik pun mcm tak berbaloi kan. So tnggu jelah. Alang-alang dah sampai biaq la merasa kaki celop ayaq laut Bako. huhu. kiterang pun pegi weekdays jugak. Masa ni hari Khamis 7 April 2016.




Sampai je dekat Terminal ni korang wajib pegi kaunter ni . Sebab kalau tak pegi cane nak beli ticket boat kan ? heheh.



Lepas dah beli ticket korang kena pegi kaunter sebelah dia pulak untuk isi nama bagai. Yelah awak nak naik boat rentas Laut China Selatan lagi karang hilang tengah laut cane.(astaghfirullahalazim)



Lepastu korang akan sehelai kertas dan tiket



Dan ticket boat. hihihi

Oh dalam 4 jam jugak kiterang melengung dkt terminal tu. Lepastu datang satu abang ni ( lupa nak amik gambaq dia ) peramah sangt. Dia tanya la asal mana. Tak nampak mcm orang sarawak pun. Huhu. Lepastu dia cerita pasal pengalaman dia dekat semenanjung semua. Best gila dengar dia cerita ralit kiterang !

Lepastu datang pulak satu pakcik ni ( tour guide terjun kiterang *baca- bidan terjun ) Korang scroll atas balik. yang baju putih tu la Pakcik Mohamad. Dia memang guide dekat bako ni. tapi haritu kebetulan dia cuti tapi still datang jugak sebab memang situ tempat dia katanya. Lebih 40 tahun tau ! Local people. Cerita punya cerita pengalaman dia tetiba dia offer " Nak pakai guide tak ? Pakcik ambil harga student saja " * sila baca loghat sarawak * Kiterang pun NAK ! uihhh orang mengantuk disorongkan bantal lena teruih aih. huhu








Dekat terminal pun dah cantik :') MashaAllah.
Oh dia ada pakej tau. Korang boleh jugak amik package untuk tengok buaya. Tapi since kiterang dah pergi tengok boye dekat Jong ritu so takdak la nak tgok dah. hehe



 Eh heloo i pun kena vogue jugak okeh !

Sepanjang jalan korang nak gi Bako National Park tu , Ya Allah , cantik sangat ! Sejam atas boat tu memang tak rasa sejam pun !









Kalau air pasang benda yang kayu2 tu hapus tau, tu tempat derang tangkap udang kering tu. Lupa dah nama dia.






Sebab air laut surut waktu ni, Kiterang kena berjalan dalam 5 minit sebelum sampai dekat Bako National Park ni. Wuuu bukan senang nak berjalan atas laut ( Kalau air pasang, tanah tu tak nampak tau ! )



Cantikkan ??




Yeyy dah sampai !



Kertas bukan sebarang kertas. Kalau korang pegi sendiri tak guna khidmat tour guide ,
Kertas ( Baca : peta ) SANGAT PENTING !!



Sebab waktu kiterang sampai tu ngam2 waktu zohor, gi solat dulu before hiking
Nak ke surau dia kena jalan sikit ah ( Ah jalan lagi , Ha Mengeluh ! )



Tu surau dia



Then kiterang start..... Pakcik Mohamad cakap okay kita akan pegi sini bla bla bla ( Kalau aku igt hebatnya otak aku huhu )






ni kesan dari campuran bakau dengan air laut , tu la yang pakcik tu tunjuk hehe

Kalau layan gambar je okay tak ? hehe
















































Lepas sejam turun panjat , cerun curam

.
.
.
.
.




SubahanaAllah ! Sungguh cantik sangat T.T












Jangan terkejut , Cikbi pun banyak tau ! HAHAHA *sambil samak blog*






















Masa ni , kiterang tgh tggu boat nak pegi tengok sea stack yang famous dekat Malaysia ni tau !
Antara kebanggaan Sarawak.. Sebab kiterang students tourism so nak jugak tgok batu ni depan mata. Nak ke sana satu boat harga di RM 35. So boleh la share.








Gunung Santubong



batu senyum



aku nampak mcm kura2. korang ? hahah






SEA STACK !!!!!




Masa ni kiterang tengah2 laut China Selatan !
Macam tak percaya kan ?







Korang kena tau pakcik ni punya english hamboih kau ! Boom angat ! Seriussss... tapi sarawak dia pun not bad tok. tak faham jugak kadang2 huhu'





Sempoi ah pakcik Mohamad ni !





Min ! Kami bawak pailang sampai bako HAHA








Lepastu kena bejalan lagi untuk ke jetty boat balik ke terminal










See you again BAKO !





masa perjalanan balik atas boat tu derang berenti kejap tunjuk cara orang tangkap udang and belangkas !




Okeh kalau nak balik ke Kuching korang kena naik bas ni. RM 3.50 sahaja

Tadaaaaaaa habis dah. hehehe sorry la tak byk info maklum la benda sebulan lebih dah. lupa dah T.T

Bolh tengok jugak

P A R T 1

P A R T 2

P A R T 3